De arbeidsmarkt verkrapt, er zijn volgens gegevens van het CBS meer vacatures dan werkelozen. Recruiters en arbeidsbemiddelaars maken overuren! Veel organisaties en managers komen qua bezetting en continuïteit in de problemen en is het gevoelsmatig moeilijk op te lossen!

De krapte in bepaalde beroepsgroepen zal de komende jaren blijven of zelfs toenemen. Dus is het met name voor de manager, belangrijk om te kijken naar wat je wel hebt en hoe je ervoor kan zorgen dat medewerkers worden behouden en hoe de aanwezige talenten beter kunnen worden ontwikkeld en worden ingezet?

Ontwikkelen van medewerkers is een kerntaak, waar veel managers vaak niet aan toe komen. Dat is begrijpelijk, maar zeker in deze tijd erg jammer.
Veel organisaties heb ik afgelopen periode hierop kunnen overtuigen en staan juist nu open voor hulp, dus het behouden van medewerkers: door het inzetten van de aanwezige talenten en laten groeien en ontwikkelen van medewerkers d.m.v. training, coaching en talentanalyses

In deze tijd zijn ontwikkel – en groeikansen voor medewerkers namelijk belangrijke voorwaarden en motivatie factoren.    
Om organisaties duurzaam gezond te houden is het verstandig om te blijven sturen op het ontwikkelen van medewerkers. Het kost relatief weinig en levert heel veel op: meer motivatie, doorgroei, versterken talenten, uitdaging, succes, minder verloop, dus aanzienlijk minder kosten voor werving en voor het inwerken van nieuwe medewerkers.

Voor veel organisaties ben ik reeds een sparringpartner en ondersteuner voor het behoud en ontwikkelen van hun medewerkers.

Ben je ook nieuwsgierig, wat wij hierin voor jou als (HR) manager of voor jouw medewerkers in kunnen betekenen? Kijk op www.visiontc.nl, of mail info@visiontc.nl voor een vrijblijvende afspraak of informatie.

#visiontc #waalwijk #training #Nobtra #coaching #Nobco #talentontwikkeling #persoonlijke groei #rendement #leiderschap #sales #communicatie